11 de gener de 2011, 14:30 hores, 6962 m.

11 de gener de 2011, 14:30 hores, 6962 m.

dissabte, 1 de gener del 2011

ACLIMATACIÓ, CACHE & CARRY


La disminució de la pressió atmosfèrica en alçada dificulta la transferència d’oxígen dels pulmons a la sang. El procés d’aclimatació permet compensar aquest dèficit accelerant el ritme cardíac i augmentant la concentració de glòbuls vermells. Aquest segon efecte triga uns quants dies a produir-se i és per això que cal deixar un temps per que el nostre organisme s’adapti.

Una aclimatació insuficient pot provocar el que es coneix com a mal agut de muntanya o mal d’alçada. Si no fem cas d’aquests símptomes i continuem l’ascens, el mal d’alçada pot devenir en conseqüències més greus com és l’edema pulmonar i l’edema cerebral entre altres.

A més, un efecte secundari del procés d’aclimatació és que la sang es torna més espessa i conseqüentment disminueix la irrigació sanguínia a les extremitats com mans, peus, nas i orelles i, per tant, aquestes tenen major risc de patir congelacions.

Com que no disposem de portejadors el mètode d’aclimatació que farem servir es coneix com a cache & carry què permet combinar el muntatge de camps d’alçada amb l’aclimatació.

Cache & Carry

El lema és: climb high, sleep low. Bàsicament consisteix en carregar material al camp ‘de més amunt’ amagar-lo allà i baixar a dormir al camp ‘de més avall’. Un cop muntats els dos camps d’alçada tornarem al camp base per recuperar-nos físicament abans de l’ascens definitiu.


Font: Aconcagua. Summit of South America. H. KIKSTRA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada