11 de gener de 2011, 14:30 hores, 6962 m.

11 de gener de 2011, 14:30 hores, 6962 m.

dimecres, 3 de novembre del 2010

Història

La primera ascensió a l’Aconcagua de la història occidental de la que es té notícia es va realitzar al 1897 per una expedició liderada pel britànic Briton Edwar Fitzgerald. Va ser però el suís Mathias Zurbriggen qui aconsegueix, el 14 de gener, coronar una de les històries més belles de l’andinisme: el cim de l’Aconcagua 6.962m.

El primer argentí en fer cim va ser Nicolás Plantamura, membre de l’exercit argentí, el 8 de març de 1934; la primera dona va ser la francesa Adriana Bance, el 7 de març de 1940, qui va coronar el cim acompanyada per membres del Club Andinista de Mendoza.

El nom de l’Aconcagua, és bastant controvertit ja que reconeix varies arrels indígenes. En la llengua aymara “kon kawa” significa “mont nevat”; a Xile els mapatxes l’anomenaven “Aconca-Hue” o “El que ve de l’altre costat”. Però el més utilitzat és el que prové del quetxua “Ackon Cahuak” que significa “Sentinella de pedra”.

Això permet donar una idea sobre els pobles que van tenir a veure amb aquest turó al llarg de la història. Una de les fites més grans que guarda és, sens dubte, la presència de vestigis de la gran civilització Inca del Perú, que va dominar les altures cap al segle XV en la seva avançada a través del nord-oest argentí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada